Texel: meest vogelrijke gemeente 9 november 2018

Texel is een echt vogeleiland. Inmiddels zijn er meer dan 390 vogelsoorten gezien en mag het zich de meest vogelrijke gemeente van Nederland noemen. Het eiland heeft ook nog eens de langste vogelboulevard van Europa. Met meer dan 20 kijkpunten en vele vogelexcursies Texel is een ware hotspot voor vogelaars.

Vogels kiezen Texel om te broeden of voor een tussenstop. Regelmatig worden zelfs vogels van de Rode lijst waargenomen. Dat komt door de ligging van het eiland: op de trekroute vanuit Siberië. Veel vogels vliegen liever niet over open zee en kiezen dan de route over de kustlijn. Het eiland heeft daarbij een afwisselende natuur met polders, duinen, bos, moeras en strand en biedt daarmee voor iedere vogelsoort een perfect stukje natuur.

Texel is een echt vogeleiland
Blauwe kiekendief – Marc Plomp Vogelinformatiecentrum

Tip: zeldzame vogels

Op Texel zijn enorme groepen algemene vogels, zoals de kluut, de lepelaar en de graspieper. Maar Texel herbergt ook schaarse of zeldzame vogelsoorten. Volgens Marc Plomp, eigenaar van Vogelinformatiecentrum Texel, is het duingebied rondom de vuurtoren de beste locatie om zeldzame vogels waar te nemen.

Vogels per seizoen

Op Texel zijn in alle seizoenen interessante vogels te zien. Hieronder een overzicht van de soorten vogels die Texel bezoeken.

  • Voorjaar: velduil, blauwe kiekendief, bruine kiekendief, grote stern, dwergstern, blauwborst, nachtegaal, kluut en grutto.
  • Zomer: alle voorjaarsvogels, zoals de blauwborst, rietzanger, zomertortel spotvogel, kleine zilverreiger, lepelaar, goudplevier en vele doortrekkende steltlopers.
  • Herfst: visarend, bladkoning, spreeuw, vink, lijster, pieper, tapuiten, wulp en vele duizenden trekvogels.
  • Winter: rietgans, rotgans, kolgans, brandgans, middelste zaagbek, pijlstaart, wintertaling, kleine zwaan, strandleeuwerik en sneeuwgors.
Texel is een echt vogeleiland
Eider – Marc Plomp Vogelinformatiecentrum

Vogelkijk tips

Wil je ook vogels kijken op Texel? Dan kun je het beste de volgende natuurgebieden bezoeken: de Eierlandse Duinen, De Slufter, De Mokbaai, de Horsmeertjes binnen het Nationaal Park en de gebieden langs de vogelboulevard.

Ga vroeg op pad, want in de vroege ochtend laten vogels zich vaak goed zien. Een verrekijker helpt je niet alleen om de vogels nog beter te bekijken, maar zorgt er ook voor dat je de vogels niet hoeft te storen. Ga je vogels kijken met de hond? Dat kan, maar houd je hond wel aan de lijn om te voorkomen dat de vogels schrikken.

Meer informatie

Wil je nog meer tips voor het vogels kijken op Texel? Bezoek dan het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp of ga mee met een vogelexcursie. Op de website van VVV Texel vind je meer informatie over Texel en de beschikbare accommodaties.