Nieuwe vogelkijktoren geopend aan Waddenzee bij Den Oever 1 juni 2018

Afgelopen week is er een nieuwe vogelkijktoren geopend om vogels te kijken aan de Waddenzee. Het fraaie nieuwe ‘Waddenbelevingspunt Den Oever’ is acht meter hoog en biedt uitzicht op kwelders, wadplaten en een kolonie broedende lepelaars. Vogelbescherming maakte voor het uitzichtpunt een reeks boeiende informatiepanelen over wadvogels en plaatste een telescoop waarmee een kolonie broedende lepelaars prachtig geobserveerd kan worden.

Bij den Oever is in de haven aan de voet van de Afsluitdijk op 23 mei een nieuwe vogelkijktoren over het waddengebied geopend. Hier heb je mooi uitzicht over het schor bij Den Oever, de Waddenzee, de haven en de lepelaarkolonie op het eiland Vogelsand. Vanaf de toren zijn altijd wadvogels en vaak ook zeehonden te zien.

Vogelkijktoren Den Oever
Foto vogelkijktoren: Chris Lansink

Vogelkijktoren en meer

Vogelbescherming maakte kleurrijke vogelinformatieborden die alles vertellen over de vogels die er te zien zijn, maar ook vertellen hoe we de wadvogels beter kunnen beschermen. Ook heeft Vogelbescherming een permanente telescoop op het uitzichtpunt geplaatst, zodat de lepelaarkolonie mooi van dichtbij bekeken kan worden.

‘Rust voor vogels, Ruimte voor mensen’

De nieuwe vogelkijktoren is onderdeel van het programma ‘Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen’. Daarmee creëert Vogelbescherming met vijf andere natuurorganisaties nieuwe broed- en rustplekken in het waddengebied. Ook maken we mooie vogelkijkplekken toegankelijk voor een breed publiek. Het Waddenbelevingspunt bij Den Oever is zo’n nieuwe vogelkijkplek.

Vogelkijktoren Den Oever
Foto informatieborden: Chris Lansink

Duizenden wadvogels

Soms zijn er bovenop de uitkijktoren duizenden wadvogels tegelijkertijd te zien. Van rosse grutto’s tot wulpen en van bonte strandlopers tot vele andere steltlopers, eenden en ganzen. Ook worden er soms zeldzame vogels gezien. Ze werd op de dag van de opening zelfs nog een uiterst zeldzame terekruiter waargenomen. Hoe gaaf is dat!

Verrekijker en Wadvogels app

Lijkt het je leuk om te gaan, neem dan zeker een verrekijker mee. De vogels van het waddengebied komen met een verrekijker echt tot leven. Een horizon met wat stippeltjes wordt een einder vol met duizenden wadvogels. Kleuren worden feller en lichten op. Dierengedrag kun je van dichtbij bestuderen zonder dat de vogels opvliegen. Schitterende details worden zichtbaar. Een verrekijker maakt je hoofdrolspeler in je eigen natuurdocumentaire. Heb je er geen? Leen er dan één van Vogelbescherming in de haven van Den Oever kunnen bij Viscentre ’t Wad. Lenen is gratis, maar de borg voor een dag is € 50,-. Download daarbij de Wadvogels app om al dat moois makkelijk en snel te herkennen! Veel plezier!