Vogeltrek – Top 8 mooiste plekken 29 september 2016

Wie zegt dat je, nu het langzaam herfst begint te worden, binnen moet gaan zitten? Juist nu is er buiten van alles te zien. Ieder najaar trekken veel vogels die bij ons hebben gebroed naar het zuiden. En vanuit het hoge noorden komen vogels hierheen om bij ons te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Wij zetten de 8 mooiste plekken om te genieten van de najaarstrek voor je op een rij. Kom in het Waddengebied kijken naar duizenden vogels!

Top 8 mooiste vogelkijkplekken

Punt 1Texel – Noordkop

Texel staat bekend als een echt vogeleiland waar veel soorten vogels voorkomen. Dit is vooral te danken aan de ligging van het eiland langs de noordwestkust van Europa, precies op de route die veel trekvogels vliegen. De meeste vogels vliegen niet graag over zee en volgen daarom zo lang mogelijk de kustlijn. Dat is mooi, want dan kunnen wij het beste van ze genieten! De Noordkop is een gebied met duinen, strand en bosjes met vooral in de trektijd veel zeldzame vogels.

Noordkop Texel

Punt 2Vlieland – Kroon’s Polders

De Kroon’s Polders is een moerasgebied op het westelijke gedeelte van Vlieland. Kroon’s Polders en het omliggende wad zijn van groot belang voor trekvogels. In groten getale komen ze hier eten, zodat ze een vetlaag aanleggen die goed van pas komt tijdens hun ongelooflijke reis naar Afrika.

Kroon's Polders Vlieland

Punt 3Terschelling – Terschellinger Polder

De polderlandschap op Terschelling is een uitgestrekt weidevogelgebied waar in het najaar duizenden ganzen te zien zijn. Kun jij de grauwe gans, kolgans, brandgans en rotgans al uit elkaar houden? Een overzicht van alle vogels die in de Terschellinger Polder te zien zijn, vind je op de website van PolderPracht. Bekijk dit filmpje van een enthousiaste toeschouwer om te zien hoe groot deze groepen ganzen zijn. In het echt is het natuurlijk nóg indrukwekkender…

Punt 4Ameland – Strandpaviljoen De Buren van Nes

In het najaar zijn hier met een verrekijker veel zeevogels te zien. Zee-eenden en jan-van-genten waaien met noorderwind dichter naar Ameland toe en zijn dan ook met het blote oog goed te zien. Erg fijn aan deze plek: je kunt van dit spektakel genieten onder het genot van een warm drankje.

Strandpaviljoen Buren Ameland

Punt 5Schiermonnikoog – De Marlijn

Vanaf dit strandpaviljoen kun je in het najaar de zeevogel- en zangvogeltrek prachtig beleven. En ook hier weer met een kop warme chocolademelk erbij. Laat de herfst maar komen!

Punt 6Noord-Hollandse waddenkust – Balgzandpolder

Bij het vogelkijkscherm in de Balgzandpolder zijn trekvogels vaak van dichtbij te bekijken zonder ze te verstoren. Vooral bij hoogwater stikt het van de vogels. Lees meer over de Balgzandpolder.

Balgzand - Wulpen en andere steltlopers boven het wad

Punt 7 Friese waddenkust – De bunker van Noard-Fryslân Bûtendyks

Deze oude bunker staat middenin het buitendijkse gebied. Je kunt parkeren bij het kweldercentrum en vanaf daar loop je over de zeedijk en zie je de bunker al liggen. Bovenop de bunker staat een grote bank. Hierop kun je lekker zitten en volop genieten van de vogeltrek.

Bunker uitzichtpunt Friesland - Dominicus Johannes Bergsma

Punt 8Groningse waddenkust – Lauwersmeer 

Het Nationaal Park Lauwersmeer, op de grens van Friesland en Groningen, is in het najaar een oase voor trekvogels. Er zijn veel ganzen, eenden en steltlopers te bewonderen. Ook de zeearenden laten zich geregeld zien en dat heeft meestal tot gevolg dat alle aanwezige vogels de lucht in gaan, om daarna weer te landen en verder te eten of te slapen.

Lauwersmeer vogeltrek - Lars Soerink

Kijk op Vogels Ontdekken voor de beste tips om vogels te kijken.

Foto Kroon’s Polders – Rijkswaterstaat, Joop van Houdt
Foto Strandpaviljoen Buren – Lars Soerink
Foto Wulpen en andere steltlopers boven het wad – Lars Soerink
Foto Bunker van Noard-Fryslân Bûtendyks – Dominicus Johannes Bergsma
Foto Lauwersmeer – Lars Soerink