Beflijsters trekken nu door het waddengebied 13 april 2015

Een beflijster is een soort merel die je maar zelden te zien krijgt. Behalve tijdens de trektijd in het waddengebied. Vooral in april trekken ze door en heb je met name op de Waddeneilanden een kans er een tegen het lijf te lopen.

Beflijsters zijn momenteel massaal op weg naar het noorden. Ze broeden niet in Nederland, maar maken er in april wel vaak een tussenstop. Vooral in het waddengebied worden ze nu veelvuldig gezien. De naam van deze vogel is goed voor vele foute grappen en wellicht een beetje vreemd, maar als je eenmaal een mannetje beflijster hebt gezien, dan is de naam best logisch. Hij heeft namelijk een grote witte bef op zijn borst.

Mannetje beflijster op Vlieland

Van dichtbij

Beflijsters lijken erg op merels, ze zijn alleen wat forser en hebben iets langere vleugels, en ze hebben een opvallende witte halvemaanvormige vlek op de keel. Bij de vrouwtjes is die bef nauwelijks zichtbaar. Je vindt beflijsters op plekken met verspreid staande struiken grenzend aan een groenstrook. Ze mogen ook graag op grasveldjes zitten, bij voorkeur in de luwte van een heg. Maar ze zijn wel behoorlijk schuw. Dus om ze goed te bekijken moet je ze heel voorzichtig naderen.

Volg de beflijster op de Wadden

Kijk op onze interactieve kaart waar de laatste beflijsters zijn gespot. Of lees meer over deze intrigerende vogel in de digitale vogelgids van Vogelbescherming.

Foto Mannetje beflijster op Vlieland