Westhoek 23 maart 2015

Bij Westhoek ligt misschien wel het meest betoverende stukje geulenlandschap van het hele waddengebied. Het krult en slingert en lijkt wel een grafisch kunstwerk van Escher. Althans bij eb. Hier ook veel steltlopers en kans op slechtvalken.

Westhoek is een afgelegen stukje Friesland dat niet veel mensen zullen kennen. Je komt er ook niet zo gemakkelijk. Maar wie hier de dijk op loopt en het wad bij eb aanschouwt, wordt beloond met een fenomenaal uitzicht. Een krioelend stelsel van duizenden kleine geultjes in geometrische formaties. Bij mooi licht lijkt het soms wel een kunstwerk van Escher.

Tienduizende vogels

Daar komt nog bij dat het hier ook stikt van de vogels. Met een verrekijker zie je tienduizenden vogels af en aan vliegen en soms hele wolken steltlopers over het wad scheren. Of twee fraai getekende kluten. Een fraaie en rustige plek om weg te dromen… als er tenminste weinig wind staat.

Escher in WesthoekDe Zwarte Haan

Een mooie plek een paar kilometer verderop (volg de dijk) is overigens ook Zwarte Haan met zomerpolders, kwelders en ook weer veel vogels. Voordeel van deze plek is dat er aan de achterkant van de dijk een heel prettig terras te vinden is bij Restaurant De Zwarte Haan.

Foto Twee kluten in vlucht – Jouke Altenburg