Fietsroute Terschelling Boschplaat – 19 km

lepelaar BoschplaatDe Boschplaat op Terschelling is een van de weinige plekken waar je de echt ruige natuur van Nederland nog kunt ervaren. Trek de stoute schoenen aan en ga op pad!

Vanaf de fietsenstalling bij paal 19 loopt er een wandel/fietspad onderlangs de stuifduinen tot aan het einde van de Boschplaat. Zo’n beetje alle vogelsoorten van het waddengebied kun je hier tegenkomen.

Ontelbare vogels

Ontelbare vogels, waaronder lepelaars, broeden op de Boschplaat. Rust en ruimte zijn daarom van levensbelang in de maanden april – augustus. Hier houden de vogelwachters van Staatsbosbeheer toezicht op. Zij verblijven in shifts van een week in de twee vogelwachtershuisjes. De huisjes zijn lopend of met een huifkartocht te bezoeken. Luister naar de verhalen van de vogelwachters en gluur door één van de telescopen.

Routebeschrijving – Fietsroute Boschplaat

Praktisch: Deze route is deels te fietsen, op sommige stukken is wandelen makkelijker door het rulle pad.
Afstand: 19 km (heen en terug)

Bekijk fietsroute Boschplaat op de Interactieve kaart.

Fietsroute-Boschplaat

Highlights langs de route

uitzichtpuntenJan Thijssensduin

Hoog duin vol natuurlijk berken- en eikenbos vol trekvogels.

vogelkijkplekken Vogelwachtershuisje paal 22

Het eerste vogelwachtershuisje bij strandpaal 22 ligt op de route. Heb je er nog geen genoeg van? Loop dan door tot het tweede huisje, in de buurt van strandpaal 27. Benieuwd hoe het is om een week in een vogelwachtershuisje te verblijven? Lees het verslag van Jonna en Linda.

Het verhaal van de Boschplaat

Lees meer over de geschiedenis van de Boschplaat.

Illustratie lepelaar – Elwin van der Kolk