Fietsroute Klutenplas – 40 km

Fietsroute Klutenplas begint bij het bezoekerscentrum van Het Groninger Landschap in Pieterburen. De route is circa 40 km lang. Er zijn verschillende manieren om de route te verkorten. Raadpleeg daarvoor een wegenkaart.

De Klutenplas ontstond in 1986 door kleiwinning, die nodig was om de zeedijk op Deltahoogte te brengen. In 2005 is aan de westkant nog een landbouwperceel van ruim elf hectare ingericht en aan het gebied toegevoegd. De Klutenplas is brak, en daar horen karakteristieke planten en vogels bij. Tijdens hoogwater strijken er allerlei steltlopers, eenden en ganzen neer voor voedsel en rust. Met een beetje geluk zie je de zwarte ruiter, lepelaar, groenpootruiter, smient en bergeend. In het najaar zitten er wel honderden wintertalingen. En natuurlijk, de kluut! Dankzij zijn opvallende omhooggebogen snavel, de lange poten en het zwartwitte verenkleed kun je hem gemakkelijk herkennen. Om het herkennen nog leuker te maken, kun je ook de gratis Wadvogels app gebruiken.

Bekijk fietsroute Klutenplas op de interactieve kaart.

Fietsroute Klutenplas

Routebeschrijving – Fietsroute Klutenplas

Bezoekerscentrum

Ga om de fietsroute Klutenplas te beginnen, links om het bezoekerscentrum van Het Groninger Landschap heen. Achter het gebouw neem je het fietspad richting de dijk. De eerste dijk die je dan ziet is de slaper. Je fietst door de opening in de slaper en het fietspad op naar de waker (de zeedijk).

Zeedijk

Bij de zeedijk aangekomen ga je door een hek en dan rechtsaf richting de Klutenplas. Je kunt ook even de dijk oplopen om de mooie kwelders te aanschouwen. Bij helder weer kun je links Schiermonnikoog zien liggen en aan de andere kant Rottumerplaat en Rottumeroog. Iets verderop staat een kunstwerk op de dijk: de Wadloper. Ook zul je het grootste deel van het jaar veel schapen zien.

De Klutenplas

Je rijdt verder, tot de zeedijk een flauwe bocht naar rechts maakt. Hier ligt de mooie Klutenplas! Het informatiebord van Het Groninger Landschap geeft veel wetenswaardigheden over dit pareltje van de Noordkust. Op de dijk zie je brede kwelders van Het Groninger Landschap. De kwelders langs de Groninger Noordkust zijn wettelijk beschermd natuurgebied vanwege hun waarde voor vogels. De kwelders zijn daarom niet vrij toegankelijk.

Kluut Werelderfgoedweken Waddengebied

Restaurant Zielhoes

Vervolg de route langs de dijk. Na enkele kilometers verschijnt Noordpolderzijl. Je fietst rechts om het gemaal, dan de brug over. Meteen links ligt het “Zielhoes”, gebouwd in 1811 voor een bedrag van ƒ 2800,-. Het werd bewoond door de waarman, die de sluis bediende en zorgde voor het onderhoud van de dijk en de zandwegen. De bovenste verdieping, gebouwd in 1843, werd gebruikt als vergaderkamer voor het polderbestuur. Nu is het “Zielhoes” een restaurant met een kleine kaart.

Zijlweg

Je rijdt nu langs de groen witte brug richting Usquert. Die weg heet de Zijlweg. Aan het einde ga je links de Middendijk op. Daarna ga je voorbij boerderij Nieuw Biwema rechtsaf de Zijlsterweg op.

Havenstraat

In Usquert moet je de provinciale weg oversteken en Zijlsterweg blijven volgen. Aan het einde ga je rechtsaf de Raadhuisstraat in. Op de driesprong ga je dan links: de Boermanjeweg. Na de Snuisterij, de eerste weg links: de Jacobstraat. Op de viersprong rechtdoor richting de Nederlandse Hervormde Kerk Leerlooiers pad. Daarna voor de kerk rechts af: Kerkstraat. Aan het eind van de Kerkstraat rechts. Na de spoorwegovergang eerste weg rechts: Havenstraat.

Openluchtmuseum

Je fietst knu op de Westerhornseweg. Volg de bocht naar rechts en ga vooor het spoor links het fietspad op. Aan het einde van het fietspad steek je rechts de spoorwegovergang over: Warffum. Rechtdoor en rechts aanhouden richting Oosterstraat. Eerste weg links: Schoolstraat. Hier vind je het openluchtmuseum “Het Hoogeland”. Eerste weg links Hoofdstraat. Bij eetcafé Spoorzicht rechts af: Havenstraat. Rechtdoor langs het water en over Boijkemastil links.

Warffumerbos

Voor de spoorwegovergang ga je rechts het fietspad op. Dan door het Warffumerbos dat uit komt in Breede. Na Breede 13 ga je linksaf richting Baflo. Je fietst rechtdoor en blijft rechtdoor fietsen. Breede is voor 1300 ontstaan op een hoge kwelderwal. Links op Breede 15 staat de kerk. Ertegenover de voormalige pastorie uit de 19de eeuw.

Rasquert

Na enkele kilometers verschijnt Rasquert. Na de brug neem je de eerste weg links over de wierde van Rasquert. En dan rechtdoor richting Baflo: Meijmaweg.

Baflo

Na de brug, in Baflo, neem je de eerste weg rechts: Heerestraat. Baflo is een wierde dorp dat in de vroege middeleeuwen is ontstaan op een kwelderwal ten oosten van de Hunze. Rechts aan de KluutHeerestraat staat de  gereformeerde kerk uit 1877.

Lutke Saaksum

Je steekt de provinciale weg over en fietst rechtdoor richting Lutjesaaksum: Eenrumerweg. Op de driesprong rechts en rechtdoor richting Saaxumhuizem: Saaxumhuizerweg. Rechts van de weg op de wierde staat de boerderij “Lutke Saaksum”. De wierde is in ± 1900 grotendeels afgegraven. Ga dan na de J. de Vries til links. Het kanaal links was vroeger een tocht. Het is uitgegraven in ± 1860.

Terug bij Start

In Saaxumhuizen pak je de Nienhuisweg. Dan komt je uit op een driesprong. Daar ga je links af: Hornsterweg richting Eenrum. Je passeert dan fruitbedrijf Horn. Je fietst door tot je een transformatorhuisje ziet aan de linkerkant. Hier staan houten wegwijzers van het Pieterpad. Je gaat rechtsaf over de Oosterweg naar Pieterburen. Links de Westernielandseweg op en je komt weer uit bij het startpunt. Hopelijk was het een mooie tocht en heb je ervan genoten!