Woordvoerders van de Natuur in Lauwersmeer

Woordvoerders van de Natuur is een praktisch en leerzaam programma voor leerlingen uit groep 7 en 8. De kinderen kruipen in de huid van een onderzoeker, journalist, ondernemer of andere beroepsbeoefenaar en ontdekken zo de natuur op een manier die bij hen past. Aan het eind presenteren ze hun bevindingen aan een publiek, als woordvoerders van de natuur.

Het thema van Woordvoerders van Lauwersmeer is ‘De Nationale Parken’. Deze parken vertellen het verhaal van de Nederlandse natuur, want ieder park heeft zijn eigen karakter en natuur. Tijdens het programma gaan de leerlingen op onderzoek uit en leren zo over de unieke natuur in de nationale parken. Ook helpen ze meteen een handje mee met het onderhoud.

Doel

Leerlingen beleven de natuur op een actieve manier en voelen zich daardoor meer verbonden met de natuur in hun eigen leefomgeving. Daarnaast kunnen ze op hun eigen manier hun ervaringen in de natuur presenteren aan volwassenen.

Opzet

Deelnemende leerkrachten krijgen vooraf een workshop van een dagdeel. Tijdens deze workshop wordt praktisch getraind hoe de leerkracht met de leerlingen aan de slag kan gaan. Het programma (dat naar eigen wensen is uit te breiden) bestaat in ieder geval uit 3 blokken:

-voorbereiding in de klas (ongeveer 1 lesuur; aan de hand van een PowerPoint)
-bezoek aan een natuurgebied (één dagdeel (meestal ochtend); eventueel onder begeleiding van boswachter of NME)
-presentatie (8 lesuren; aansluiting bij andere vakken is mogelijk, zodat de uren niet ‘extra’ zijn)

Woordvoerders van de natuur

Verantwoordelijkheid

Staatsbosbeheer en het IVN zijn verantwoordelijk voor de didactische invulling van het programma. Tevens regelen zij de materialen die nodig zijn tijdens het bezoek aan het natuurgebied. De leerkracht is zelf verantwoordelijk voor de organisatie op school en het vervoer naar de locatie toe. Ook voor het gedrag van de leerlingen op locatie is hij of zij verantwoordelijk. Uiteraard is het van belang dat er geen afval wordt achtergelaten en dat schade aan voorzieningen, planten en dieren wordt voorkomen. Staatsbosbeheer kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Praktische informatie – Woordvoerders van de natuur

Gebied: Lauwersmeer
Leeftijd: Groep 7/8
Duur: 2,5 uur
Aanmelden: bij Guido Lek  06-15877810
Prijs: € 50,- per klas.

Kijk voor meer informatie op www.woordvoerdersvandenatuur.nl.