Wandeling Waalenburg: grutto’s en orchideeën

Ga je mee bloemen en vogels kijken in natuurgebied Waalenburg, midden op het Waddeneiland Texel? Zodra het lente wordt, verandert deze polder namelijk in een bont bloemenparadijs waar de veldleeuwerik je toezingt.

Ontdek de natuur tijdens deze wandeling langs orchideeën, tussen de weidevogels die hier broeden en langs de oude kreek-restanten uit de tijd dat de zee nog diep doordrong tot in het eiland.

Tijdens het broedseizoen (mei, juni, juli) is Waalenburg alleen tijdens een wandeling met de boswachter toegankelijk, want de kans op verstoring van een nest is dan erg groot. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. De boswachter van Natuurmomumenten laat je de levendige Texelse waddenpolder Waalenburg graag zien, horen en ruiken. Ben je ooit uitgescholden door de scholekster? Heb je al eens reukgras geroken? Zo niet, ga dan gewoon mee en vergaap je aan de bloemenzee.  De wandelpaden zijn na het broedseizoen weer vrij toegankelijk.

Waalenburg grutto pul, birdphoto.nl
Foto Grutto pul – Jankees Schwiebbe, Birdphoto

Natuurgebied Waalenburg

De polder Waalenburg: een geurend en groen paradijs zoals Jac. P Thijsse het met de oprichting van Natuurmonumenten voor ogen had. Gelukkig is dit bijzondere natuurgebied behouden gebleven dankzij zorgvuldig beheer. We kunnen dus nog steeds genieten van de vogels en orchideeën. Bewonder broedende grutto’s, tureluurs en nog veel meer weidevogels. En wandel langs oude kreek-restanten uit de tijd dat de zee nog diep doordrong tot in het eiland.

Praktische informatie – Wandeling Waalenburg

Vertrekpunt: De excursie begint bij natuurboerderij Plassendaal aan de Zaandammerdijk 9 in De Waal. Een prachtige start, want dit is een biologische veehouderij aan de rand van natuurgebied Waalenburg. Een echte aanrader is om hier eens een kijkje in de potstal te nemen.

Aanmelden: Meld je online aan op de website van Natuurmonumenten.

Kosten: lid Natuurmonumenten € 5,00, niet-lid € 8,00, kind t/m 12 lid Natuurmonumenten € 4,00, kind t/m 12 niet-lid  €7,00.

Handig om te weten:

  • De wandeling duurt ongeveer twee uur.
  • Trek stevige wandelschoenen aan.
  • Neem je fototoestel en/of verrekijker mee of leen er een bij een van onze verrekijkeruitleenpunten.
  • Controleer jezelf altijd op teken na een activiteit in de natuur.
  • Geen honden toegestaan.

Helaas, er zijn geen aankomende data.