Wandeling Eendenkooi van Spang

Verscholen in het kooibos aan de oostzijde van Texel ligt de Eendenkooi van Spang. In het hoogseizoen krijg je de unieke kans om een gratis bezoek te brengen aan deze eendenkooi. Loop met de boswachter over kronkelende paadjes en neem een kijkje achter de schermen van de kooi. Ontdek het mysterieuze verhaal van de kooiker en zijn leven in de natuur.

Kijk goed om je heen en laat je verrassen door deze verborgen oase. Vol met bloemen, fruitbomen en tjilpende vogeltjes. Geniet van de stilte en beweeg je net zo geruisloos als de kooiker achter de schermen van de eendenkooi en bespied de bontgekleurde eenden door de rietmatten heen. Wat deed een kooiker en welke gezegden uit het ambacht gebruiken we nog steeds? Bezoek de kooi en kom er achter.

Eendenkooi Spang Texel

Wat is een eendenkooi?

De kooi bestaat uit een kooiplas met vangpijpen. Eenden worden hier gelokt en gevangen. Daar is absolute rust voor nodig. Vaak ligt de eendenkooi dan ook verstopt in een bosje ver in het landschap en kun je er niet gemakkelijk komen. Vroeger ving men hier eenden voor consumptie. Nu vangt men de eenden om te ringen voor vogelonderzoek.

Herstelproject Eendenkooien

De Eendenkooi van Spang is in 2016/2017 helemaal hersteld. Zo is de kooiplas uitgebaggerd en zijn de vangpijpen opnieuw opgebouwd volgens oude tradities en ontwerp. Vrijwilligers hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Ze hebben meegedacht en meegewerkt om de Eendenkooi in ere te herstellen. Z

Eendenkooi van Spang - Kooikerhuisje Texel - Martin Stevens

Praktische informatie – Eendenkooi van Spang

  • Locatie: 1792 Oudeschild, Texel. De ingang van het onverharde pad naar de eendenkooi ligt halverwege de weg Dijkmanshuizen aan de oostzijde van Texel. Tijdens open dagen staan er vlaggen van Natuurmonumenten.
  • Honden aan de lijn toegestaan.
  • Toegang is gratis.
  • Controleer jezelf altijd op teken na een activiteit in de natuur!
  • Check vooraf aan je bezoek of de Eendenkooi daadwerkelijk open is op de website van Natuurmonumenten.
  • Het pad om de kooi is geschikt voor rolstoel en kinderwagen.

Helaas, er zijn geen aankomende data.