Terschellinger Polderroute

Wie ooit op het Waddeneiland Terschelling is geweest, herkent het beeld vast: een weidevogel op een houten paaltje, kijkend over de weidse polder. Dat was de inspiratie voor de Terschellinger Polderroute: een prachtige weidevogelroute.

Vooral in de maanden april, mei en juni, als de polder volop in bloei staat, leven in de polder grote groepen vogels. Er broeden dan ook weidevogels zoals grutto, kievit en tureluur. De Terschellinger polder is sinds enkele jaren het toneel van het project PolderPracht. In dit project laat Vogelbescherming zien dat weidevogels een toekomst hebben in Nederland. Natuurlijk gebeurt dit samen met de gemeente, boeren, kaasmakers, ondernemers en vele anderen én met steun van de Postcode Loterij.

Tijdens de fietsroute kom je langs mooie vogelkijkplekken, bezoekboerderijen en winkels waar PolderPracht-producten te koop zijn. Door het kopen van deze producten uit de polder, worden boeren die zich extra inzetten voor de weidevogels ondersteund. Dat is een cruciale factor in het duurzaam beschermen van de vogelrijke polder.

Weidevogels beschermen

Bij het ontwerp van de fietsroute is rekening gehouden met de eigen charme van de Terschellinger Polder. Deze kenmerkt zich door de leegte, weidsheid, houten paaltjes en hekken. Bovenop ieder informatiepunt staat een eigen weidevogel en een paneel met boeiende informatie over vogels. Ook lezen fietsers en wandelaars er uitleg over die specifieke plek in de polder. Bijvoorbeeld wat voor bijzondere natuur er te zien is en welke maatregelen zijn genomen om weidevogels te beschermen.

Terschellinger Polderroute

Gratis routeboekje & app Terschellinger Polderroute

Na de zomer trekken veel weidevogels weer zuidelijk, maar ook dan blijft het natuurlijk een mooie route om te fietsen!!

De papieren routeboekjes van de route kun je gratis afhalen bij VVV Terschelling en de bezoekboerderijen op de route. De Terschellinger Polderroute is ook online gratis te downloaden via de PolderPracht-website.

Met de gratis app kom je nóg meer te weten over de polder en de weidevogels van Terschelling. Als je bij een routepunt in de buurt bent, krijg je een seintje op je telefoon. Download de gratis BELEEFROUTES-app en start de TERSCHELLINGER POLDERROUTE.

N.B. Zonder routeboekje en app is de route ook te volgen; de palen in de polder wijzen je de weg!