Expeditie naar het onbewoonde Rottumeroog

Bij veel mensen op hun bucketlist: een bezoek aan een onbewoond Waddeneiland. Ook dit jaar organiseert Staatsbosbeheer weer publieksexcursies naar het mythische pareltje van het oostelijk Waddengebied: Rottumeroog. In de zomer en herfst vertrekken de expedities vanuit Lauwersoog. De populairste data zijn in de weekenden, maar ook de andere dagen lopen hard, dus weer er op tijd bij!

Deze excursie is te boeken vanaf vrijdag 5 april aan het eind van de middag. Wil je als eerste op de hoogte gesteld worden van het precieze moment? Abonneer je dan op de nieuwsbrief of volg het blog van de boswachters van Rottum.

Hoezo een expeditie?

Je komt niet zomaar op Rottum. Alleen al de vaartocht er naartoe is een belevenis. Het excursieschip zoekt zich zo’n drie uur lang een weg door de meanderende vaargeul. Onderweg geniet je van het weidse uitzicht over het wad en maak je goede kans een grote groep zeehonden te zien onder Rottumerplaat.

Expeditie Rottumeroog - Staatsbosbeheer

Op een onbewoond eiland!

Bij Rottumeroog ga je van boord en loop je door het lage water naar het eiland. Daar neemt de gids van Staatsbosbeheer je mee voor een rondwandeling. Hij vertelt je over de geschiedenis van het eiland en de planten en dieren die hier voorkomen. Ook geeft hij je een kijkje in de ontwikkelingen op het gebied van het beheer en beleid. Op enkele dagen reist dit jaar ook een cultuurhistorische gids mee.

Lees hier wat meer over getijden in het waddengebied.

Werelderfgoed in het donker

De tocht over het eiland duurt 3-4 uur afhankelijk van windrichting en tij. De totale expeditie beslaat ca. 12-13 uur; wat betekent dat je vaak pas in het donker weer terugkeert in Lauwersoog. Dat biedt dus een unieke kans de donkerte van het Werelderfgoed Waddenzee te ervaren!

Sander Looijenga maakte dit filmpje van zijn expeditie naar Rottumeroog in oktober 2015:

Praktische informatie – Expeditie Rottumeroog

  • Te boeken via www.staatsbosbeheer.nl, ga naar deze website voor de volledige, actuele informatie over de expeditie.
  • Kijk voor de actuele prijs op de website. Bij de prijs is inbegrepen: koffie of thee bij aankomst, een lunchpakket in een bewaartas, met 4 volkoren broodjes met ham en kaas, een mueslibol, een appel en water. Op de terugreis krijg je een kom groentesoep. Tegen contante betaling zijn aan boord extra koffie, thee en versnaperingen verkrijgbaar.
  • Startpunt: de Visserijhaven in Lauwersoog.
  • Deze excursie is zwaarder en langer dan gemiddeld, en daarom niet geschikt voor kinderen en minder validen.
  • Honden zijn niet toegestaan tijdens deze excursie.
  • Staatsbosbeheer behoudt zich het recht voor om bij minder dan 20 deelnemers de dagexcursie te annuleren. Het geld wordt teruggestort en je kunt zelf een nieuwe boeking plaatsen.

Bij onveilige weeromstandigheden (beoordeling door schipper) of erg hoog of laag water, gaat de dagexcursie niet door. Kijk de middag ervoor vanaf 14.00 uur op het Rottum-weblog voor eventuele mededelingen omtrent annulering.

Download voor een goede voorbereiding, actuele data, vertrektijden de flyer Belangrijke Informatie.

Helaas, er zijn geen aankomende data.